Nothing is More Memorable than Smell. One Scent can be unexpected, momentary, and fleeting, yet condure up a childhood summer beside a lake in the mountains

Diane Ackerman 
(American Poet)

Zintuigen oefening

Ruikrondje

Ha lieve jij, wat fijn dat je er bent. Welkom bij de Blije, vrije en vredige Kerstkalender van Stil in Mij en Naturens Vei. 

Op deze allereerste dag van December starten we met een heel fijne, eenvoudige bewustwordingsoefening. Iets dat je eigenlijk altijd en overal kunt doen, maar wat voor de meeste mensen zo vanzelfsprekend is dat we er veel te weinig tijd voor nemen. 

We gaan vandaag bewust ruiken. 

Je hoeft voor deze zintuigenoefening je huis niet uit, maar dat mag natuurlijk wel. Sterker nog, je kunt het gewoon meenemen tijdens alles wat je vandaag al van plan was. De oefening voor vandaag laat je alle geuren die je dagelijks om je heen hebt bewust en intens onderzoeken en beleven. 

Ik wil je vandaag vragen om steeds even stil te staan bij wat je doet en een moment van bewust ruiken te nemen. Het ontdekken, onderzoeken en ervaren van geuren, zonder oordeel. 

Het enige wat je hoeft te doen is oberveren met je neus: eenvoudigweg de geur in je opnemen. Een paar seconden de ogen sluiten, je neus uitsteken en zacht, maar diep inademen door je neus. Wel voorzichtig; sommige geuren kunnen behoorlijk prikkelen. Neem de geur in je op zonder oordeel en observeer wat het met je doet. Misschien moet je erdoor lachen, schieten je ogen ervan vol, knipper je wat vaker met je wimpers, krijg je kippenvel of een glimlach om je mond, misschien komt er een herinnering omhoog of is het gewoon even stil genieten van die ene geur. 

Neem gedurende de dag steeds kort de tijd voor een bewust moment in het hier en nu, om stil te staan bij alle geuren om je heen. 

Je kunt beginnen op de plek waar je je op dit moment bevindt. Zit je voor de computer? Zit je aan de keukentafel of op de bank? Lig je nog in bed? Het maakt niet uit waar je bent, steek je neus uit, sluit even je ogen en snuif de lucht op. Welke geuren ruik jij nu? Welke lucht hangt er in de ruimte om jou heen? Probeer elk oordeel naast je neer te leggen, prettig of onprettig is nu niet van belang. Nogmaals: je hoeft er alleen bij stil te staan, de geur te onderzoeken en te ervaren wat het met je doet. 

Ik geef je nog een paar ideeën voor de rest van de dag, een aantal heerlijke momentjes om je neus wat extra aan het werk te zetten: 

Ik wens je een heerlijke ruikronde toe vandaag!
En kijk ernaar uit je hier morgen weer te ontvangen, voor het volgende vakje in de kerstkalender.

Warme kerstknuffel,

Dorine

Scroll naar boven
Scroll naar top