Kiezen voor intens genieten

breakfast, delicious, drink
Genieten van alledaagse dingen

Een moment van intens genieten is voor mij niet altijd buiten in de natuur.  Hiervoor hoef ik geen bergen te beklimmen, mezelf onder te dompelen in ijskoud water of uren door het bos te struinen. Ik hoef er zelfs de deur niet voor uit. Er gaat geen meditatie of oefening aan vooraf. Het is een alledaagse gebeurtenis, binnen in mijn eigen huis, namelijk: ons ontbijtritueel.

Elke ochtend ontbijten wij, als gezin, samen aan de keukentafel. We komen er vroeg ons bed voor uit en nemen er alle tijd voor. Ons ontbijtritueel is een vast prik, maar met wisselende keuzes: Drinken we vandaag koffie of thee (en welke smaak dan)? Eten we boterhammen, knekkebrød, polarbrød of gebakken broodjes? Nemen we er gekookte of gebakken eieren bij? Of is er avocado, chiapudding, fruit, een smoothie of yoghurt? Elke dag weer kiezen we hier bewust voor. Een gezellige, stressvrije en voedzame start van de dag.

Dit is niet vanzelfsprekend, lang niet iedereen maakt de tijd vrij om uitgebreid te ontbijten. Dat hoeft ook niet. Maar voor ons is het heel belangrijk. Het is een ecologische keuze binnen ons gezin; het past bij ons en onze levensstijl. 

Voor je keuzes gaan staan en de gevolgen daarvan accepteren

Toen ik bij een bakkerij werkte gaf ik dit ook aan, ik wilde er rekening mee houden qua werktijden. De reactie van mijn werkgever was boven verwachting positief. Er was niet alleen begrip, maar ook bewondering voor. De vaste collega waarmee ik veel in wisseldiensten werkte startte juist graag zelf de winkel op, dus spraken we af dat ik zo min mogelijk vroege diensten hoefde te draaien. Mijn werkdag startte meestal nadat ik de kinderen zonder stress naar school had kunnen brengen. Ook dat is allesbehalve vanzelfsprekend in Noorwegen. Kleine kinderen gaan hier vijf dagen per week naar de opvang en ontbijten daar ook vaak. Bijna alle schoolkinderen gaan voor en na schooltijd naar de buitenschoolse opvang. Of ze gaan zelfstandig met de schoolbus naar school en naar huis. Onze keuzes waren uitzonderlijk, maar dat betekende niet dat het niet mogelijk was. Bij onze verhuizing hadden we hier ook bewust voor gekozen: meer tijd doorbrengen met elkaar als gezin, ook als het om de dagelijkse dingen gaat.

De emigratie naar Noorwegen was een enorme stap die we samen als gezin hebben gezet en wederom een belangrijke keuze om meer te genieten. Maar deze keuze zette niet alleen ons eigen leven op z’n kop, het had ook behoorlijke gevolgen op dat van anderen. Dat was niet makkelijk, we moesten er veel voor loslaten en wij niet alleen. Toch maakten we deze keuze zonder er lang over na te denken, maar daarover vertel ik je later meer in een ander blog. 

Het opzeggen van mijn baan bij de bakkerij 2 jaar geleden; het starten van mijn Noorse bedrijf Naturens Vei; het verwelkomen van Zuna onze Border Collie en het opzetten van Stil in Mij; ook dat waren keuzes die pasten bij mij en mijn (of onze) levensstijl. Ze ondersteunden mijn authenticiteit en brachten mij dichten bij wie ik ten diepste ben. 

Zo maak ik iedere dag grote of kleine keuzes. Zelfs een dutje op de bank, een paar uur langer doorwerken of studeren (en daardoor iets anders laten schieten), een interessant boek lezen, het bewust uitgeven van geld, het maken van een groene smoothie of een maand geen koffie drinken, dit zijn allemaal keuzes die me helpen intens te genieten, op de korte of lange termijn. Mijn (en onze) keuzes hebben altijd gevolgen voor mezelf en anderen. Soms moet ik er iets anders voor opgeven of iemand door teleurstellen. Soms verandert je hele leven door de keuze om meer te genieten. Daarom is het ook zo belangrijk om serieus, bewust en vanuit liefde te kiezen. Een keuze die in je hart ontstaat en in je hoofd kan groeien. Zodat je ook veerkrachtig in je keuze blijft staan als het even moeilijk wordt.

Als jij nu eens eerlijk naar jou dagelijks leven kijkt, welke momenten kies jij dan bewust?
Welke momenten zijn er ingesleten over een langere periode?
En passen al deze momenten nog bij jou en de levensstijl die jij zou willen? 

Dit zijn goede vragen om jezelf regelmatig te stellen om te zien of je nog op het juiste spoor bent, op weg naar een leven met meer momenten van rust, balans, vreugde en dankbaarheid. Deel je de antwoorden als reactie onder dit bericht? Dank je wel! 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Scroll naar top