Mind-Walk
Pauzemomenten

Wanneer je even vastzit

Heb je dat ook wel eens? Je zit op kantoor of in een vergadering, thuis via Zoom of op je werkplek buiten de deur. Misschien sta je achter de kassa of loop je een lijst na, of je praat met een klant, cliënt of patiënt. Ineens merk je op dat je een stuk gemist hebt, dat je er niet helemaal bij bent. Je herstelt je, maar raakt de draad steeds kwijt. Je voelt je vermoeid en kunt je hoofd er niet bij houden, hoe hard je je best ook doet. Je hebt zelfs moeite met lezen, komt niet uit je woorden, vergeet steeds wat je zeggen wil en merkt dat je gefrustreerd raakt. 

Of je probeert iets op te lossen, maar komt er niet uit. De eindeloze bron aan creativiteit en oplossingen lijkt nu toch opgedroogd. Wat is er toch met je aan de hand? Je gaapt en hebt zin om je hoofd even in je armen te leggen en je ogen dicht te doen. Maar dat gaat niet, daar heb je geen tijd voor. Je bent aan het werk. Je doet iets waar jij goed in bent en wat leuk vindt. Normaal gesproken krijg jij hier juist energie van. Je wilt het beste uit jezelf halen en daarom is van belang dat jij 100% aanwezig en geconcentreerd bent. 

Stel je nu eens voor dat je op dat moment op de klok kijkt en ziet dat je over een kwartier even kunt en mag ontspannen met een Mind-Walk pausemoment. Je haalt opgelucht adem en recht je rug, alleen de gedachte hieraan geeft je alweer nieuwe energie.

Loslaten en opladen

Ook als bewust betrokken teamleider pik je de signalen van vermoeidheid en verminderde concentratie bij je teamleden gauw genoeg op; de creatieve ideeën of resultaten lopen terug; de productiviteit en het enthousiasme worden minder; je hoort regelmatig een diepe zucht op de werkvloer; de koffie is niet aan te slepen en steeds vaker wordt er gekibbeld of een beroep gedaan op jou om met oplossingen te komen. De rek is er een beetje uit, tijd voor een nieuwe impuls en frisse energie.  

Stel je nu eens voor dat je opstaat en aankondigt dat het tijd is voor het Mind-Walk pauzemoment, even mag iedereen alles loslaten. Het programma van die week staat al klaar en iedereen heeft de instructies in de mailbox ontvangen. De jassen en een stel makkelijke schoenen gaan aan en binnen 10 minuten staat iedereen buiten. Ieder voor zich, maar ook wandelend in kleine groepjes of staand in een grote kring worden de korte opdrachten die voor vandaag op het programma staan uitgevoerd. Er is een moment van stilte en meditatie, maar er worden ook verhalen gedeeld en met elkaar gelachen. 20 Minuten later loopt iedereen weer opgeladen naar binnen, in de hal worden al nieuwe ideeën geopperd. De lucht is geklaard en er hangt een ontspannen, maar toch enthousiaste sfeer in het gebouw. Er tikt iemand op je schouder die aankondigt dat hij net een fantastisch idee kreeg. “Kom maar op.” zeg je lachend terwijl jullie samen je kantoor in lopen.

Of je nu thuis werkt of buiten de deur, met een groot team of juist alleen. Iedereen heeft profijt bij een goede pauze in de loop van de werkdag, niet alleen om te eten, maar ook écht om alles even los te laten en de batterij op te laden. Frisse lucht; je lichaam in beweging zetten; verandering van omgeving en even iets anders aan je hoofd. Dat is niet alleen goed voor jou als mens, maar ook voor de productiviteit, creativiteit, werkplezier, houding, concentratie, sfeer en inzet.

En dan hebben we het nog niet eens over het tegengaan van ziekteverzuim gehad en hoe vaak heb jij de term “zitten is het nieuwe roken” al gehoord in de afgelopen tijd? Alle reden om niet te blijven zitten dus, kom in beweging, ook tijdens je werkdag.

Onder aan deze pagina vindt je een aantal artikelen over de voordelen van een vitaliteitsprogramma zoals Mind-Walk Pauzemomenten. 

Mind-Walk Pauzemomenten

Iedereen heeft behoefte aan en profijt van voldoende ontspanning en beweging tijdens een werk- of studiedag. Door een Mind-Walk Pauzemoment in te plannen op vaste tijdstippen voldoe je niet alleen aan deze behoefte, maar je bent ook even buiten in de frisse lucht, je bent echt met iets anders bezig en creëert ruimte en flexibiliteit in je lichaam en geest. De vele voordelen hiervan staan hierboven en onder aan de pagina omschreven, maar ik kan het niet vaak genoeg zeggen: kom in beweging, ga naar buiten en geef jezelf een moment om los te laten, te ontspannen en te genieten van het hier en nu, ook tijdens je werkdag!

Mind-Walk is een begeleide wandeling gecombineerd met concentratie- en ontspanningsoefeningen waarbij we gebruik maken van ademhaling, meditatie, bewust bewegen en mindfulness, maar ook op yoga, tai chi, vrije dans en NLP geïnspireerde oefeningen.

Een Mind-Walk Pauzemoment is 20 of 30 minuten. We starten altijd met een stukje ongedwongen wandelen voor we overgaan op een korte meditatieve wandeltechniek, gevolgd door een ontspannende balans- of beweegoefening op de plaats en sluiten af met een meditatie of ademhalingsoefening.

De ene keer is er veel aandacht voor gedachtenkracht, de andere keer vinden we de stilte in onszelf, luisteren we naar ons lichaam of zijn we juist volledig geconcentreerd op de natuur om ons heen (ook in de stad). Heb je behoefte aan een langere wandeling met een combinatie van alle 5 Mind-Walk pilaren (zie hieronder), dan raad ik je aan de Online Mind-Walk cursus te volgen.

De 5 pilaren van Mind-Walk

Ook tijdens de Mind-Walk pauzemomenten komen de 6 pilaren terug, in een afwisselend programma. Dus niet alle 6 in één wandeling, maar zorgvuldig verspreid gedurende het programma:

  1. Natuur: bewust verbinden en zijn met de natuur in het hier en nu, met de elementen en alles dat je op je pad in de natuur tegenkomt. 
  2. Mind-Walk Meditatieve wandeltechnieken: wandelen waarbij je heel bewust focust op je adem, het tempo, je lichaam, je bewegingen, de natuur of iets anders.
  3. Mind-Walk Beweegvormen: lichaamsoefeningen die geïnspireerd zijn op Yoga, Tai Chi, vrije dans, pilates en spiertraining.
  4. Mind-Walk Relax: meditaties, visualisaties, mindfulness, stress release oefeningen, ademhalingstechnieken en ontspanningsoefeningen.
  5. Mind-Walk Mind: bewust omgaan met je gedachten, positieve gedachtenkracht, de wet van aantrekking, persoonlijke ontwikkeling en bewustzijnsontwikkeling.
  6. Mind-Walk Presents in the present: kleine cadeautjes om oefeningen te bekrachtigen of om later nog eens na te genieten; een inspirerende quote, mooi gedicht, een uitdagende vraag, praktische tips en extra tools bijvoorbeeld. 

Teams, groepen en bedrijven

Voor teams, groepen en bedrijven stellen we programma op maat samen. Van te voren maken we afspraken over de start- en einddatum, verloop van het programma, aantal deelnemers, speciale behoeften en een daarbij passende prijs.

Een groepstraject verloopt hoofdzakelijk per e-mail, maar maakt ook gebruik van een besloten community zodat er over en weer vragen gesteld en ervaringen gedeeld kunnen worden. De instructies voor het Mind-Walk Pauzemoment van die week of dag verstuur ik per e-mail aan de leidinggevende of indien gewenst rechtstreeks aan alle deelnemers. De community zal waarschijnlijk een besloten Facebookgroep zijn, tenzij anders afgesproken. 

tree, nature, park

Individueel

Dit voorjaar kun je op elk gewenst moment starten met het individuele Mind-Walk Pauzemomenten programma. Je kunt kiezen uit verschillende opties wat intensiteit en prijs betreft. 

Meer over het programma, een gratis proefmoment en de startdatum waarop het programma online komt deel ik zo spoedig op deze pagina en via sociale media. Heb je nu al interesse? Laat het me dan weten zodat ik je op de hoogte kan houden.

Individueel en samen

Of je nu alleen loopt of met een groep: elke deelnemer ervaart iedere wandeling anders. Respect, erkenning en steun van elkaar ontvangen is zo’n waardevol geschenk. Daarom is het zo belangrijk dat er een plek is om te reflecteren in een besloten community. Soms leren we net zo veel van de ervaringen van anderen als van onze eigen beleving.

Ook als je echt voor jezelf loopt ben je welkom in een besloten community, met andere deelnemers die het programma ook individueel volgen. Ook al wandelt iedereen in zijn of haar eigen omgeving en met een eigen planning, het is een prachtige bron van inspiratie en samenzijn.

Voor wie?

De Mind-Walk Pauzemomenten zijn bedoeld voor iedereen die zijn of haar geestelijke en lichamelijke gezondheid serieus neemt, ook tijdens een drukke werk- of studiedag.

Geschikt voor iedereen?

Voor de Mind-Walk pauzemomenten hoef je geen ervaren wandelaar of yogi te zijn. Het is geschikt voor iedereen, ongeacht vorm of trainingsniveau.

Kan ik dit wel?

Kom zoals je bent en doe wat je kunt. Bij Mind-Walk hoeft niets perfect te zijn, je doet alleen wat goed voelt voor jou. Dat mag je accepteren en respecteren, niet alleen voor jezelf, maar ook van en naar anderen.

Wanneer?

Dat is helemaal aan jou. Doe je individueel mee dan beslis jezelf wanneer je een pauzemoment inplant. Met teams en groepen maken we hier afspraken over.

Wat kan je verwachten?

Dit voorjaar kun je op elk gewenst moment starten met het individuele Mind-Walk Pauzemomenten programma. Je kunt kiezen uit verschillende opties wat intensiteit, lengte en prijs betreft. 

Hierover deel ik zo spoedig mogelijk meer informatie. 

Mind-Walk pauzemomenten voor teams en groepen is een op maat gemaakt programma, maak hiervoor een afspraak zodat we de mogelijkheden kunnen bespreken. 

Ik zie ernaar uit je te ontmoeten.   

Wat de Wetenschap zegt

Onder aan de Mind-Walk pagina lees je over de wetenschappelijk bewezen voordelen van wandelen, natuurbeleving, meditatie, yoga en de andere oefeningen en technieken die we beoefenen met  Mind-Walk. Ik benoem hieronder nog een aantal artikelen waarin ook het positieve effect van wandelen, natuurbeleving en meditatie tijdens een drukke werk- of studiedag verduidelijkt wordt. 

Scroll naar boven
Scroll naar top