Mind-Walk Solo

Tijd voor jou alleen en toch het gevoel van écht samen zijn

Mind-Walk online voor Nederlanders wereldwijd.

Mind-walk: een ontspannen ontdekkingsreis met al je zintuigen.

vanaf 21 maart of 21 september 2023

wandel wanneer het jou uitkomt, bij jou in de buurt,
met mijn digitale begeleiding vanuit Noorwegen.

Waarom Mind-Walk?

Wat doet Mind-Walk met mij? Waarom ben ik dit gaan doen en geef ik het nu door aan anderen?  

  1. Omdat ik me na elke Mind-Walk wandeling opgeladen voel, met vreugde en dankbaarheid om alles wat ik onderweg tegenkwam.
  2. Omdat ik mag voelen wat ik voel, mag lachen en zuchten om allerlei redenen, mag huilen en boos zijn, maar ook verrast, verwonderd en stil. 
  3. Omdat ik start met een wirwar aan gedachten, die onderweg tot rust komen, neerdwarrelen en achter mij blijven liggen. 
  4. Omdat ik zoveel meer zie, ruik, hoor, proef en voel, ook als ik thuis of ergens anders ben, alles is ineens iets rijker en voller. 
  5. Omdat ik me onderweg nooit alleen voel, ik maak echt verbinding (met mijn lichaam, adem, hart en de natuur). 
  6. Omdat ik me eindeloos over de natuur kan blijven verbazen en verwonderen, ze leert, geeft en deelt onvoorwaardelijk met ons.
  7. Omdat ik elke wandeling ervaar als een cadeautje: een magisch moment, een inzicht, een idee, een overwinning, bevestiging of iets anders dat plotseling in me opkomt.
  8. Omdat het me soms laat spelen, bewegen, kijken, luisteren en ontdekken als een kind.
  9. Omdat ik me veerkrachtiger voel, moeilijke dingen beter een plaats kan geven, herkennen wat ik wel of niet wil en loslaten wat me niet meer dient.
  10. Omdat ik tools en technieken heb geleerd en doorgeef die altijd en overal toepasbaar zijn in het dagelijks leven.

Eerlijk is eerlijk, ik kan nog welk even doorgaan, maar dit zijn 10 grote redenen voor mij. Ik kan na elke wandeling wel weer een nieuwe reden noemen. Iedereen die Mind-Walk ervaart zal zijn of haar eigen lijst kunnen schrijven. Elke deelnemer, maar ook elke trainer ervaart iedere Mind-Walk wandeling anders. Je krijgt wat je op dat moment nodig hebt, dat maakt het zo waardevol voor iedereen die het regelmatig doet.

Wat is Mind-Walk?

Mind-Walk, letterlijk vertaald (volgens De Dikke van Dale):

  • Mind – geest, gemoed, verstand, mening, bedoeling, wil, zin, aandacht, gedachte, denkwijze, herinnering.
  • Walk – gang, manier van gaan, stap, stapvoetse gang, wandeling, levenswandel, wandelgang, voetpad, wandelafstand, lopen, stappen, stapvoets gaan, (rond)waren, verschijnen, lopen, gaan, te voet afleggen, lopen door/langs/op, bewandelen, meelopen met, laten lopen, uitlaten.

In mijn eigen woorden: wandelen met je volle aanwezigheid, met al je zintuigen, met lichaam en geest en met heel je hart en ziel. Maar het is meer dan wandelen alleen, het vraagt om een actieve houding en inzet, open staan, het verleggen van grenzen en jezelf leren kennen.

Heel concreet is Mind-Walk een begeleide wandeling gecombineerd met concentratie- en ontspanningsoefeningen waarbij we gebruik maken van ademhaling, meditatie, bewust bewegen en mindfulness, maar ook op yoga, tai chi, vrije dans en NLP geïnspireerde oefeningen. Het is een cursus van 10 buitentrainingen, met 10 verschillende thema’s waarbij we af en toe gebruik van leuke materialen (die we meestal onderweg tegen komen en zomaar voor het oprapen liggen). De thema’s en de daarbij passende oefeningen dragen eraan bij om meer in het hier en nu te zijn en daarbij stil te staan. Ze helpen je gedachtenpatronen te onderzoeken en veranderen, accepteren, loslaten en ontvangen wat je wel of juist niet in je leven wilt.  

Wat doen we met Mind-Walk?

Geen wandeling is het zelfde, maar we hebben wel een vast kader. Elke Mind-Walk start met ontspannen wandelen, we nemen een bewust thema mee op pad en maken gebruik van de 6 Mind-Walk pijlers:

  1. Natuur: bewust verbinden en zijn met de natuur in het hier en nu, met de elementen en alles dat je op je pad in de natuur tegenkomt. 
  2. Mind-Walk Meditatieve wandeltechnieken: wandelen waarbij je heel bewust focust op je adem, het tempo, je lichaam, je bewegingen, de natuur of iets anders.
  3. Mind-Walk Beweegvormen: lichaamsoefeningen die geïnspireerd zijn op Yoga, Tai Chi, vrije dans, pilates en spiertraining.
  4. Mind-Walk Relax: meditaties, visualisaties, mindfulness, stress release oefeningen, ademhalingstechnieken en ontspanningsoefeningen.
  5. Mind-Walk Mind: bewust omgaan met je gedachten, positieve gedachtenkracht, de wet van aantrekking, persoonlijke ontwikkeling en bewustzijnsontwikkeling.
  6. Mind-Walk Presents in the present. Cadeautjes in het nu; kleine cadeautjes om oefeningen te bekrachtigen of om later nog eens na te genieten.

Voor wie is Mind-Walk?

Mind-Walk is voor jou als je graag buiten in de natuur en in beweging bent. Het is voor jou als je nieuwsgierig bent naar ademtechnieken, mindfulness en ontspanningsoefeningen. Mind-Walk ook is voor jou als je wilt leren hoe wandelen en bewegen rustiger en zachter kan, als je het tempo wat wil laten zakken. Mind-Walk is voor jou als je het gevoel hebt op of leeg te zijn, als je een adempauze nodig hebt. Het is voor jou als je op een milde, maar toch actieve manier aan het werk wilt met verschillende thema’s om jezelf te ontwikkelen. Mind-Walk is voor jou als je een stok achter de deur nodig hebt om de deur uit te komen en de natuur in jouw omgeving te onderzoeken. Het is ook voor jou als je blij wordt van wat je op deze pagina leest. 

Je hoeft geen geoefende wandelaar of yogi te zijn. Misschien heb je al eens kennis gemaakt met de technieken die we doen, of juist niet. Misschien vindt je het lastig om in beweging te komen of ben je juist altijd actief. Het is allemaal goed en iedereen is welkom. Kom zoals je bent en doe wat je kunt. Bij Mind-Walk hoeft niets perfect te zijn, je doet alleen wat goed voelt voor jou. Dat doe ik zelf ook. 

 

Mind-Walk doen we samen

Mind-Walk is een sociale trainingsvorm, ook online. We volgen het programma tegelijkertijd als groep, ook al loopt iedereen op zichzelf, in zijn of haar eigen omgeving. 

Na elke Mind-Walk krijg je de vraag en de ruimte om te reflecteren en mag je dit delen met de trainer en de andere deelnemers (mits je dit zelf wilt natuurlijk) in de besloten community. Soms leren we net zo veel van de ervaringen van anderen als van onze eigen beleving en soms is het een feest van herkenning. Het kan zowel verrassend, bevestigend of juist een openbaring zijn. Zoals ik hierboven ook al zei: elke deelnemer, maar ook elke trainer ervaart iedere Mind-Walk wandeling anders. Je krijgt wat je op dat moment nodig hebt. Respect, erkenning en steun van elkaar ontvangen is zo’n waardevol geschenk. Ik heb zelfs prachtige vriendschappen zien ontstaan tijdens een Mind-Walk traject. 

 

Wat kan je verwachten?

In 2023 zijn er 2 mogelijkheden om te starten met Mind-Walk Solo, de online Mind-Walk cursus voor beginners: vanaf 21 maart of 21 september. 

Beide cursussen bestaan uit 10 lessen, die je over een periode van 10 weken van mij ontvangt, maar we kijken ook steeds of iedereen nog bij is en indien nodig plannen we 1 of 2 pauzeweken in. 

Iedere dinsdag ontvang je van mij een e-mail met de uitnodiging voor de training van die week. Je kunt er zelf voor kiezen of je de training (van circa 2 uur) in één keer loopt of dat het opdeelt in meerdere korte mind-walk momenten, het is maar net wat voor jou het beste werkt en uitkomt. Waar en wanneer je loopt is dus geheel aan jou. 

Ik vraag je wel om de wandelingen van te voren in te plannen in je agenda of kalender en er daadwerkelijk tijd voor vrij te houden.  

Één keer in de week nodig ik je uit voor een korte videosessie met de hele groep, om ervaringen te delen en vragen te stellen. Daarnaast is er een community waar we elkaar online kunnen ontmoeten, dit zal waarschijnlijk een besloten Facebook- of WhatsAppgroep zijn. 

Jouw investering: 
10-weekse Online Mind-Walk cursus: € 136
In delen betalen mag ook, je betaalt dan  
2x €68 of 4x €34.

Vriendenkorting:
Meld je je aan samen met een vriend of vriendin dan krijgen jullie allebei €10 korting op de gehele cursus van 10 keer. De (eerste) betaling dient voor aanvang van de training betaald te zijn. 

Vroegboekkorting:
Ontvang ik jouw aanmelding en betaling voor 21 februari of 21 augustus dan ontvang je maar liefst 20% korting. Deze actie
 is ook te combineren met de vriendenactie. 

Na aanmelding ontvang je van mij een e-mail om je te verwelkomen, met het inschrijfformulier en alle informatie die je nodig hebt. 

Ik zie ernaar uit je te ontmoeten! 

Wat de Wetenschap zegt

De 10 redenen die ik hierboven noem zijn natuurlijk al heel mooi, maar er zijn ook heel veel wetenschappelijk bewezen voordelen van wandelen, natuurbeleving, meditatie, yoga en de andere oefeningen en technieken die we beoefenen met  Mind-Walk. Ik benoem er hieronder 5 in het kort met bronvermelding, zodat je de artikelen zelf verder kunt lezen, maar dit is uiteraard nog maar het topje van de ijsberg. Er zijn allerlei onderzoeken die vele voordelen benoemen van de 5 pilaren van Mind-Walk.

Hoogleraar Klinische Neuropsychologie aan de VU Amsterdam Erik Scherder vertelt vol passie over de vele voordelen van wandelen en dagelijks bewegen. “Wandelen in de natuur is de optimale verrijking voor je brein, je lichaam en geest” aldus Erik Scherder. Hij deelt op zijn YouTube kanaal interessante video’s over hoe we ons brein gezond kunnen houden.

In deze video vertelt hij over de voordelen van wandelen tijdens je werkdag: https://youtu.be/wjEH2CSi1-s.

En hier hoor je over het enorme belang van beweging bij ouderen: https://youtu.be/0L4Fl9AY9RU.

Op de website IVN Natuur en Educatie staan een aantal artikelen over de effecten van groen op ons leven. Hieronder volgt een korte samenvatting van het artikel: Beetje natuur, grote invloed.

“Natuur vormt een vluchtheuvel voor de geest. Ook kleine beetjes natuur verminderen de overprikkeling van ons aandachtsysteem en helpen om sociale stress het hoofd te bieden. Een korte wandeling of zelfs uitzicht op een groen bladerdak helpt al cognitieve functies te herstellen en sociaal te functioneren. Mensen die opgroeien in een verstedelijkte omgeving zijn het gevoeligst voor omgevingsprikkels en stress, hebben dus de grootste behoefte aan natuur en zijn desondanks juist minder geneigd die natuur op te zoeken. Onder invloed van alle prikkels ontwikkelen hun hersenen een prikkelzoekende strategie, ten kosten van een actieve controle over de aandacht en zelfbeheersing. Door die verminderde zelfcontrole laat de stedeling zich gemakkelijk meeslepen in een levenspatroon vol drukte en stress.”

Onderzoek | IVN

Op de website van Meditatie Instituut Nederland vindt je verschillende artikelen met bronvermelding over alle positieve effecten van Meditatie. De invloeden die ik hierboven omschrijf zijn slechts het topje van de ijsberg. 

Ook via deze video op YouTube krijg je een heldere wetenschappelijke uitleg. 

En mijn persoonlijke favoriet: deze video over hoe meditatie werkt van Dr. Joe Dispenza. 

Scroll naar boven
Scroll naar top