Lieve jij,

Van harte welkom bij Mind-Walk Solo, de online Mind-Walk training van Stil in Mij!
Je geeft jezelf hiermee echt een adempauze cadeau, een wekelijks moment om je schouders te laten zakken en alles even van je af laten glijden. Ik hoop dan ook van harte dat jij het zo zult ervaren.
Wat vind ik het leuk en bijzonder om je hier te ontmoeten. Hoe lang de afstand tussen jou en mij ook is, we kunnen toch met elkaar op pad. Ook al zijn onze omstandigheden compleet verschillend; loop ik vooral in heuvel- en bergachtig gebied met de sneeuw waarschijnlijk nog tot mijn enkels in het begin, en is het bij jou misschien wel helemaal vlak en echt lenteachtig. We hebben allebei unieke natuur om ons heen en elke wandeling is een unieke beleving. 

In de komende 10 weken gaan we heerlijk ontspannen de natuur in, je mag lekker op jezelf in jouw favoriete stukje natuur aan de wandel onder mijn begeleiding vanuit Noorwegen. Alleen, en toch een beetje samen! We starten met het programma op een vaste datum: op 21 maart, maar iedereen die meedoet doorloopt de cursus op zijn of haar eigen tempo. Je doet dit echt voor jezelf en niemand anders. Ik hoop dan ook dat je deze cursus ziet als cadeau aan jezelf en dat je vol overgave meedoet.   

Maar eerst wil ik je vertellen wat Mind-Walk precies inhoudt, wat je de komende 10 weken kunt verwachten en eventueel nodig hebt. Ook vertel ik je kort iets over mezelf en stilinmij.nl. Lees alle informatie rustig door en kijk in hoeverre jij je al kunt voorbereiden. 
Ik wil je ook vragen het inschrijfformulier dat jullie per e-mail van mij ontvingen in te vullen en aan mij terug te sturen, hierop staat ook informatie over de betalingsmogelijkheden. 

Heb je vragen? Neem dan gerust contact met mij op. Mijn telefoonnummer is: 0047 47 215 215. Je kunt me op dit nummer ook via WhatsApp bereiken (wel zo handig omdat dit gratis is). Via Messenger of mail mag natuurlijk ook: post@stilinmij.nl.

Ik hoop dat jij er net zoveel zin in hebt als ik en wens je heel veel plezier.

Ik zie er naar uit je te ontmoeten!

Lieve groeten,

Wat is Mind-Walk?

Mind-Walk letterlijk vertaald (volgens De Dikke van Dale):
Mind – geest, gemoed, verstand, mening, bedoeling, wil, zin, aandacht, gedachte, denkwijze, herinnering.
Walk – gang, manier van gaan, stap, stapvoetse gang, wandeling, levenswandel, wandelgang, voetpad, wandelafstand, lopen, stappen, stapvoets gaan, (rond)waren, verschijnen, lopen, gaan, te voet afleggen, lopen door/langs/op, bewandelen, meelopen met, laten lopen, uitlaten.

Mind-Walk in mijn eigen woorden: wandelen met je volle aanwezigheid, met al je zintuigen, met lichaam en geest en met heel je hart en ziel. Maar het is meer dan wandelen alleen, het vraagt om een actieve houding en inzet, open staan, het verleggen van grenzen en jezelf leren kennen.

Mind-Walk concreet is Mind-Walk een begeleide wandeling gecombineerd met concentratie- en ontspanningsoefeningen waarbij we gebruik maken van ademhaling, meditatie, bewust bewegen en mindfulness, maar ook op yoga, tai chi, vrije dans en NLP geïnspireerde oefeningen. Het is een cursus van 10 buitentrainingen, met 10 verschillende thema’s waarbij we af en toe gebruik van natuurlijke materialen (die we meestal onderweg tegen komen en zomaar voor het oprapen liggen). De thema’s en de daarbij passende oefeningen dragen eraan bij om meer in het hier en nu te zijn en daarbij stil te staan. Ze helpen je gedachtenpatronen te onderzoeken en veranderen, accepteren, loslaten en ontvangen wat je wel of juist niet in je leven wilt.

Geen wandeling is hetzelfde, maar we hebben wel een vast kader. Elke Mind-Walk nemen een bewust thema mee op pad, we starten met ontspannen, ongedwongen wandelen en maken in de loop van de training gebruik van de 6 Mind-Walk pilaren:

 1. Natuur: bewust verbinden en zijn met de natuur in het hier en nu, met de elementen en alles dat je op je pad in de natuur tegenkomt.
 2. Meditatieve wandeltechnieken: wandelen waarbij je heel bewust focust op je adem, het tempo, je lichaam, je bewegingen, de natuur of iets anders.
 3. Beweegvormen: lichaamsoefeningen die geïnspireerd zijn op Yoga, Tai Chi, vrije dans, pilates en spiertraining.
 4. Relax: meditaties, visualisaties, mindfulness, stress release oefeningen, ademhalingstechnieken en ontspanningsoefeningen.
 5. Mind: bewust omgaan met je gedachten, positieve gedachtenkracht, de wet van aantrekking, persoonlijke ontwikkeling en bewustzijnsontwikkeling.
 6. Presents in the present: Cadeautjes in het nu; kleine cadeautjes om oefeningen te bekrachtigen of om later nog eens na te genieten.

De thema’s en de 6 pilaren dragen eraan bij om meer in het hier en nu te zijn en daarbij stil te staan. Ze helpen je ontspannen bewegen, de stilte te omarmen, voelen wat gevoeld mag worden, ze brengen je hoofd en lichaam tot rust, versterken je zintuigen en je verbinding met de natuur, leren je weer te verwonderen en spelen, dankbaar te zijn, gedachtenpatronen te onderzoeken, accepteren, loslaten, ontvangen en omarmen.

Elke deelnemer, maar ook elke trainer ervaart iedere Mind-Walk wandeling anders. Je krijgt wat je op dat moment nodig hebt, dat maakt het zo waardevol voor iedereen die het regelmatig doet.

Mind-Walk Solo en ook samen

Mind-Walk Solo is een programma om alleen te doorlopen, maar het is ook een sociale trainingsvorm. We volgen het programma op onze eigen manier, in je eigen omgeving en op je eigen tempo. Mind-Walk Solo is er voor jou. 

Maar je krijgt ook de ruimte om te delen wat je wil met mij en de andere deelnemers in de besloten community. Soms leren we net zo veel van de ervaringen van anderen als van onze eigen beleving en soms is het een feest van herkenning. 

Het delen van ervaringen kan verrassend, bevestigend en motiverend zijn. Elke deelnemer, maar ook elke trainer ervaart Mind-Walk anders. Je krijgt wat je op dat moment nodig hebt. Respect, erkenning en steun van elkaar ontvangen is zo’n waardevol geschenk.

adult, friends, formation

Wat kun je verwachten?

Op 21 maart gaan we van start. Elke week ontvang je van mij een e-mail met de uitnodiging voor de Mind-Walk training van die week. Daarin staat een link naar een overzichtelijke pagina op mijn website met daarop een stukje inspiratie, uitleg van het thema en alle video’s en geluidsopnames van de training van die week. Je kunt er zelf voor kiezen of je de hele training in één keer doet of dat je elke dag een kortere wandeling met een oefening doet. Waar en wanneer je loopt is ook geheel aan jou.

Ik raad je wel aan om vaste momenten met jezelf af te spreken en die tijd vrij te houden in je agenda. Ook een aantal routes of het gebied waar je wilt wandelen kun je vast voor jezelf noteren zodat je goed voorbereid bent.

In een besloten community kunnen we elkaar online ontmoeten, om ervaringen en inzichten met elkaar te delen, om te vertellen wat we tegenkwamen onderweg, om elkaar te steunen, maar ook om gewoon even met elkaar te kletsen. 

Één keer per week nodig ik je uit voor een korte live videosessie om ervaringen te delen met mij en elkaar. Je bent niet verplicht eraan deel te nemen, maar ik raad het wel echt aan omdat het zo’n verrijking is van de cursus om ervaringen te delen met de andere deelnemers. 

Heb je tijdens de training vragen aan mij, stel ze dan bij voorkeur in de groep zodat iedereen ervan kan leren. Stel je ze liever privé dan kan dat per e-mail, Messenger of WhatsApp, het kan voorkomen dat je soms even moeten wachten op een reactie omdat ik bewust omga met de tijd die ik online en offline besteed en ook hier in Noorwegen regelmatig met een groep op pad ga. 

Fijn om te weten:

Kom zoals je bent en doe wat je kunt. 
Bij Mind-Walk hoeft niets perfect te zijn, je doet alleen wat goed voelt voor jou. Het is de belangrijkste regel bij Mind-Walk en dat geld ook voor mezelf. Tijdens de lessen zal ik dit regelmatig herhalen, omdat het zo belangrijk is dat je echt luistert naar je eigen lichaam en niets forceert. Dat mag je accepteren en respecteren voor, van en naar jezelf en anderen. Dit geldt ook voor de online community waarin we samenkomen: we zijn er om te reflecteren, elkaar te erkennen, steunen en respecteren. Wat er in de groep gedeeld wordt blijft in de groep.

Mind-Walk is voor iedereen, je hoeft geen geoefende wandelaar of yogi te zijn.
Misschien heb je al eens kennis gemaakt met de technieken die we doen, beoefen je ze regelmatig of heb je er nog nooit van gehoord. Misschien vindt je het lastig om in beweging te komen of ben je juist altijd actief. Het is allemaal goed en iedereen is welkom.

Wees mild voor jezelf en volg altijd je eigen gevoel.
Er is geen perfectie bij Mind-Walk, ook ik doe alle oefeningen op mijn manier. Het is zoals het is op dat moment, en dat is altijd goed. Probeer een oefening uit en als je je ongemakkelijk voelt ben je vrij om te stoppen of het aan te passen naar jouw eigen versie. Ik wil je wel aanmoedigen het gewoon te proberen en te ervaren wat het met je doet. Je kunt het altijd nog eens proberen in je eigen achtertuin. Mijn rol is jouw begeleiden en ondersteunen, als ik je iets vraag wat niet goed voelt luister dan altijd naar je eigen innerlijke stem.

Tijdens het mediteren mag je er zelf voor kiezen of je je ogen sluit of ze laat rusten op een vast punt voor je. Bij de meeste oefeningen mag je de natuurlijke stroom van je adem volgen en deze onderzoeken zonder te sturen, met uitzondering van een aantal bewuste ademoefeningen.

Wat heb je nodig?

 • Een opgeladen mobiele telefoon (of tablet) met goed werkende oordopjes. Wandel op een plek met voldoende internetverbinding zorg ervoor dat je ruimte hebt in je databundel. Wil je liever niet te veel met je mobiel en internet bezig zijn tijdens je wandeling, bekijk de filmpjes dan van te voren en neem de beschrijving van de oefeningen op papier mee.

 • Goede schoenen. Het is belangrijk om comfortabele schoenen te dragen, waar jij graag op loopt en die je voeten en enkels ondersteunen maar niet stijf zijn. Persoonlijk draag ik het liefst lage wandelschoenen of terreinhardloopschoenen, maar dit is geheel afhankelijk van de route en het weer. Bij een ongelijke ondergrond en veel hoogteverschil zijn iets hogere, stevige schoenen fijn en als het erg nat is pak ik de schoenen die het best tegen water kunnen en veel grip hebben.

 • Fijne wandelkleding. Ook hier geldt: kleedt je naar het weer en de omstandigheden. Ik kan je aanbevelen om je in laagjes te kleden. Dit werkt niet alleen isolerend, het is ook makkelijk iets aan of uit te trekken als je te warm of koud wordt. Een goed regenpak waarin je lekker kunt bewegen is ook echt een uitkomst. Als je liever met paraplu of poncho loopt, mag dat ook natuurlijk en het mooie aan een online training is dat je er zelfs voor kunt kiezen om de bui af te wachten. Maar ook Mind-Walk in de regen is leuk om te doen, dus laat het je vooral niet tegenhouden.

 • Een matje om op te zitten. In Noorwegen kun je in bijna iedere winkel een “sittelapp” of “sitteunderlag” kopen, dit is een dik, wollen (gevilt) kleedje van 40 x 50 cm of schuimmatje van een centimeter dat je opgevouwen in je tas kunt doen. In Nederland is het alternatief een festivalmatje of een tas van waterdicht materiaal waarin je een kleedje of je extra jas bewaart zodat het wat dikker is (win-win) of geef je creativiteit de vrije loop.

 • Een boekje of schriftje met pen of potlood om te kunnen noteren wat je ervaart. Soms ontvang je prachtige inzichten tijdens een Mind-Walk wandeling, noteer ze dan direct om ze later terug te lezen en er iets mee te doen.

 • Eventueel extra: Een flesje water, een gezonde snack, een pakje zakdoeken, een eenvoudig EHBOzetje en een plasticzak voor onvoorziene omstandigheden is altijd fijn om bij je te hebben.

Over Stilinmij.nl

De natuur heeft ons zoveel te leren en te vertellen, wij hoeven haar alleen maar op te zoeken, stil te zijn en te luisteren. Met de natuur als je grootste metgezel vind je de stilte in jezelf. De ruimte, beweging, helderheid, kracht en liefde die daardoor gaan stromen geven je de moed om steeds weer bewust te kiezen voor wat echt belangrijk is voor jou. Dit is wat ik zelf heb ervaren en door wil geven aan iedereen die zoekende is naar zijn of haar eigen richting. Dit is mijn missie, die ik ook hoop uit te dragen tijdens alle cursussen en via mijn website.

De website Stilinmij.nl is een veilige, inspirerende en uitnodigende online omgeving, waar iedere bezoeker zichzelf kan zijn. Waar je de stilte, vreugde, rust en kracht in jezelf mag herontdekken. Een heerlijke samenwerking met de natuur.

Over mij

Ik ben Dorine Tichelaar, moeder van Norah en Benjamin en vriendin van Leendert. Sinds 2016 wonen wij in het mooie Noorwegen. In het jaar dat we emigreerden kreeg ik een burn-out: er volgde een heftige periode met diepe dalen, maar ook hoge pieken. Achteraf was het een groot cadeau, want ik heb er zoveel van geleerd en andere keuzes door gemaakt. Meditatie, mindfulness, nlp, yoga, maar vooral de vele uren die ik wandelend doorbracht in de natuur hebben mij geholpen mezelf terug te vinden. Ik ben dankbaar voor het wat leven mij brengt en tel mijn zegeningen. Persoonlijk geloof ik dat dit de grootste aantrekkingskracht voor meer geluksmomenten in mijn leven is.

Wat je aandacht geeft groeit
, dus ik richt mijn aandacht op wat mij gelukkig maakt en erken dat ik daarin zelf verantwoordelijk ben voor mijn keuzes. Het doorgeven van Mind-Walk is een van de dingen die mij echt gelukkig maken. Sinds 2022 mag ik mij ook Helhetsterapeut noemen (letterlijk vertaald: geheelheidstherapeut) en daarnaast volg ik bij Mind-Walk Nederland ook de opleiding tot Inner Kompas Gids. Wat ook een vorm van wandelcoaching en natuurtherapie is.

Wil je meer lezen over mij en stilinmij.nl? Lees dan verder op de website: www.stilinmij.nl.  

Copyright:

Stil in Mij Online Mind-Walk® 
© 2021 – 2023 Dorine Tichelaar | Stil in Mij
Deze cursus is uitgegeven in eigen beheer, volgens de richtlijnen van Mind-Walk® International.
Mind-Walk® mag enkel en alleen door gecertificeerde trainers doorgegeven worden en is een beschermd merk.  

Dorine Tichelaar | Stil in Mij
Stevning 5
3320 Vestfossen
Noorwegen
post@stilinmij.nl
www.stilinmij.nl

Alle rechten voorbehouden.
Niets uit deze uitgave van de Stil in Mij Online Mind-Walk® training mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt worden in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieën, opnamen of op enige andere manier zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.
De online inloggegevens die u ontvangen heeft zijn louter voor persoonlijk gebruik en mogen niet door gegeven worden aan derden. De video’s en audiofragmenten waar u toegang tot hebt zijn enkel voor persoonlijk, niet-commercieel gebruik. U mag deze niet verwerken in uw eigen lessen, tenzij u voorafgaand schriftelijk toestemming heeft gevraagd en ontvangen van de uitgever. Met het oog op privacy (en karma) ga ik er vanuit dat een ieder dit respecteert.
De oefeningen in de trainingen zijn niet bedoeld ter vervanging van medisch advies. Raadpleeg bij klachten altijd de huisarts. Bepaalde houdingen, methodes of oefeningen zijn niet geschikt voor iedereen en kunnen, net als bij ieder ander bewegingsprogramma, leiden tot letsel. Het uitvoeren van de oefeningen is ten allen tijden op eigen risico, ga hier dus ook op een verantwoorde manier mee om en luister naar je lichaam. Geef op het inschrijfformulier eventuele lichamelijke of geestelijke klachten aan zodat ik hier tijdens de training wellicht andere opties voor aan kan dragen. Hier kunnen echter geen rechten aan ontleend worden.

 

Scroll naar boven
Scroll naar top