Welkom bij Mind-Walk in de Herfst

Lieve jij,

Ik wil je van harte welkom heten bij online Mind-Walk in de Herfst. Heerlijk om jou hier weer te ontmoeten! Ik vind het buitengewoon fijn dat jij weer ja hebt gezegd tegen een seizoen buiten zijn  met jezelf, met mij en deze mooie groep vrouwen. Dank je wel voor het vertrouwen dat je mij, jezelf en ons daarmee schenkt. 

Afgelopen voorjaar zijn we samen de natuur in gegaan met de basis cursus: online Mind-Walk.
We liepen 10 weken lang (of eigenlijk nog iets langer) met elkaar en leerden niet alleen elkaar maar ook onszelf een stukje beter kennen. We hebben ontzettend veel ontdekt, beleefd, gevoeld en met alle zintuigen ervaren. We bewogen mee op wat we tegenkwamen in de stroming. Soms stelden we de volgende training een weekje uit en soms kozen we voor een andere oplossing. We kregen een prachtige band met elkaar, luisterden en respecteerden ieders beleving. Ik vond het zo mooi om hier deel van te zijn. 

We nemen deze intentie en dat gevoel van samenzijn weer mee in de vervolgcursus, die zich volledig op de herfst richt. Zoals jullie in mijn uitnodiging een paar weken geleden konden lezen gaan we aan de slag met thema’s die passen bij het najaar en geïnspireerd zijn op de natuurlijke cirkel van het leven. We bewegen als het ware mee met de natuur en laten ons door haar begeleiden. Wat houdt dit in de praktijk in?

Wat we letterlijk en lichamelijk gaan doen in de herfst is het binnenhalen van de oogst; het opmaken van de balans; het dankbaar ontvangen en omarmen van wat er is; en het loslaten en weg laat waaien van alles dat we in het afgelopen jaar verzameld hebben wat ons verzwaard en niet meer dient. We kijken naar wat er was, wat er nu is en wat we mee willen nemen en uit willen zaaien voor volgend jaar. 

En daarna gaan we de rust in en worden we stil, net als de natuur. Wat er over blijft nemen we mee de winter in. Met een gevoel van dankbaarheid voor de pure, liefdevolle, warme basis die in ons zit, die ons door de winter blijft voeden, verlichten, verwarmen en ons overeind houdt als we het lastig hebben. Als de drukke feestdagen voor de deur staan of juist voorbij zijn, als de kou buiten snijdend is, de storm om ons huis waait en de lucht al dagen grijs en grauw is. Dan kijken we naar binnen om de balans te hervinden, dichtbij onszelf te blijven en toch mee te deinen op wat er is. Vanuit een pure,  lichte, warme en liefdevolle basis. Daarvoor leggen we in de herfst een heerlijke voorraad zelfliefde, geduld en houvast klaar. 

Op zondag 12 september ontvangen jullie de eerste training van mij. Daarna staat er om de week op zondagochtend, een nieuwe training voor jullie klaar. De laatste training ontvangen jullie op 19 december. In totaal zijn dit dus 8 trainingen, waarvoor jullie iedere keer twee weken de tijd hebben de wandeling en oefening uit te voeren. We plannen in de tweede week na het ontvangen van de training een zoommeeting in op een tijdstip dat voor iedereen past.

Omdat het alweer even geleden is dat we samen op pad gingen heb ik hieronder de uitleg over wat Mind-Walk is, over wat je kunt verwachten en waar je rekening mee moet houden voor je laten staan. Je hebt dit de vorige keer waarschijnlijk al doorgelezen, maar wellicht dat je er ook nu weer wat mee kunt.

Ik wil je weer vragen er bewust tijd voor vrij te plannen in je agenda. Doe dit echt voor jezelf. Maak er een gewoonte van het op te schrijven en in te plannen, zodat we allemaal samen op blijven lopen. 

Heb je vragen? Neem dan gerust contact met mij op via WhatsApp (0047-47215215), Messenger of mail: post@stilinmij.nl.

Ik hoop dat jij er weer klaar voor bent en zie ernaar uit je te ontmoeten!

Lieve groeten,

Wat is Mind-Walk?

Mind-Walk is mindful wandelen gecombineerd met concentratie- en ontspanningsoefeningen waarbij we gebruik maken van ademhaling, meditatie, bewust bewegen, diverse mindfulness technieken en oefeningen die op yoga, tai chi, vrije dans en NLP zijn geïnspireerd.

Geen wandeling is hetzelfde, maar we hebben wel een vast kader. Elke Mind-Walk nemen een bewust thema mee op pad, we starten met ontspannen, ongedwongen wandelen en maken in de loop van de training gebruik van de 5 Mind-Walk pilaren:

 1. Mind-Walk Meditatieve wandeltechnieken: wandelen waarbij je heel bewust focust op je ademhaling, het tempo, je lichaam, je bewegingen, de natuur of iets anders.
 2. Mind-Walk Beweegvormen: lichaamsoefeningen die geïnspireerd zijn op Yoga, Tai Chi, vrije dans, pilates en spiertraining.
 3. Mind-Walk Relax: meditaties, visualisaties, mindfulness, stress release oefeningen, ademhalingstechnieken en ontspanningsoefeningen.
 4. Mind-Walk Mind: bewust omgaan met je gedachten, positieve gedachtenkracht, de wet van aantrekking, persoonlijke ontwikkeling en bewustzijnsontwikkeling.
 5. Mind-Walk Presents in the present: Cadeautjes in het nu; kleine cadeautjes om oefeningen te bekrachtigen of om later nog eens na te genieten.

De thema’s en de 5 pilaren dragen eraan bij om meer in het hier en nu te zijn en daarbij stil te staan. Ze helpen je ontspannen bewegen, de stilte te omarmen, voelen wat gevoeld mag worden, ze brengen je hoofd en lichaam tot rust, versterken je zintuigen en je verbinding met de natuur, leren je weer te verwonderen en spelen, dankbaar te zijn, gedachtenpatronen te onderzoeken, accepteren, loslaten, ontvangen en omarmen.

Elke deelnemer, maar ook elke trainer ervaart iedere Mind-Walk wandeling anders. Je krijgt wat je op dat moment nodig hebt, dat maakt het zo waardevol voor iedereen die het regelmatig doet.

Mind-Walk doen we samen

Mind-Walk is een sociale trainingsvorm, ook online. We volgen het programma met elkaar als groep, ook al loopt iedereen in zijn of haar eigen omgeving. Na elke Mind-Walk krijg je de ruimte om te reflecteren en mag je delen wat je wil met mij en de andere deelnemers in de besloten community. Soms leren we net zo veel van de ervaringen van anderen als van onze eigen beleving en soms is het een feest van herkenning. Het kan zowel verrassend, bevestigend of juist een openbaring zijn. Elke deelnemer, maar ook elke trainer ervaart iedere Mind-Walk wandeling anders. Je krijgt wat je op dat moment nodig hebt. Respect, erkenning en steun van elkaar ontvangen is zo’n waardevol geschenk.

adult, friends, formation

Wat kun je verwachten?

Op zondag 12 september gaan we van start. Iedere twee weken ontvang je van mij op zondag een e-mail met de uitnodiging voor de Mind-Walk training van die week. Ik heb elke training opgedeeld in losse video’s en geluidsopnames. Je kunt er zelf voor kiezen of je de hele training in één keer doet of dat je elke dag een kortere wandeling met een oefening doet. Waar en wanneer je loopt is ook geheel aan jou.

Ik raad je wel aan om vaste momenten met jezelf af te spreken en die tijd vrij te houden in je agenda. Ook een aantal routes of het gebied waar je wilt wandelen kun je vast voor jezelf noteren zodat je goed voorbereid bent.

In de besloten Facebookgroep kunnen we elkaar weer online ontmoeten, om ervaringen en inzichten met elkaar te delen, om te vertellen wat we tegenkwamen onderweg, om elkaar te steunen, maar ook om gewoon even met elkaar te kletsen. 

In de tweede week van elke training nodig ik je uit voor een korte live videosessie om ervaringen te delen met mij en elkaar. Het tijdstip daarvoor spreken we in overleg met elkaar af in de Facebookgroep. 

Heb je tijdens de training vragen aan mij, stel ze dan bij voorkeur in de groep zodat iedereen ervan kan leren. Stel je ze liever privé dan kan dat per e-mail, Messenger of WhatsApp, het kan voorkomen dat je soms even moeten wachten op een reactie omdat ik bewust omga met de tijd die ik online en offline besteed en ook hier in Noorwegen regelmatig met een groep op pad ga. 

Fijn om te weten:

Kom zoals je bent en doe wat je kunt. 
Bij Mind-Walk hoeft niets perfect te zijn, je doet alleen wat goed voelt voor jou. Het is de belangrijkste regel bij Mind-Walk en dat geld ook voor mezelf. Tijdens de lessen zal ik dit regelmatig herhalen, omdat het zo belangrijk is dat je echt luistert naar je eigen lichaam en niets forceert. Dat mag je accepteren en respecteren voor, van en naar jezelf en anderen. Dit geldt ook voor de online community waarin we samenkomen: we zijn er om te reflecteren, elkaar te erkennen, steunen en respecteren. Wat er in de groep gedeeld wordt blijft in de groep.

Mind-Walk is voor iedereen, je hoeft geen geoefende wandelaar of yogi te zijn.
Misschien heb je al eens kennis gemaakt met de technieken die we doen, beoefen je ze regelmatig of heb je er nog nooit van gehoord. Misschien vindt je het lastig om in beweging te komen of ben je juist altijd actief. Het is allemaal goed en iedereen is welkom.

Wees mild voor je zelf en volg altijd je eigen gevoel.
Er is geen perfectie bij Mind-Walk, ook ik doe alle oefeningen op mijn manier. Het is zoals het is op dat moment, en dat is altijd goed. Probeer een oefening uit en als je je ongemakkelijk voelt ben je vrij om te stoppen of het aan te passen naar jouw eigen versie. Ik wil je wel aanmoedigen het gewoon te proberen en te ervaren wat het met je doet. Je kunt het altijd nog eens proberen in je eigen achtertuin. Mijn rol is jouw begeleiden en ondersteunen, als ik je iets vraag wat niet goed voelt luister dan altijd naar je eigen innerlijke stem.

Tijdens het mediteren mag je er zelf voor kiezen of je je ogen sluit of ze laat rusten op een vast punt voor je. Bij de meeste oefeningen mag je de natuurlijke stroom van je adem volgen en deze onderzoeken zonder te sturen, met uitzondering van een aantal bewuste ademoefeningen.

Wat heb je nodig?

 • Een opgeladen mobiele telefoon (of tablet) met goed werkende oordopjes. Wandel op een plek met voldoende internetverbinding zorg ervoor dat je ruimte hebt in je databundel. Wil je liever niet te veel met je mobiel en internet bezig zijn tijdens je wandeling, bekijk de filmpjes dan van te voren en neem de beschrijving van de oefeningen op papier mee.

 • Goede schoenen. Het is belangrijk om comfortabele schoenen te dragen, waar jij graag op loopt en die je voeten en enkels ondersteunen maar niet stijf zijn. Persoonlijk draag ik het liefst lage wandelschoenen of terreinhardloopschoenen, maar dit is geheel afhankelijk van de route en het weer. Bij een ongelijke ondergrond en veel hoogteverschil zijn iets hogere, stevige schoenen fijn en als het erg nat is pak ik de schoenen die het best tegen water kunnen en veel grip hebben.

 • Fijne wandelkleding. Ook hier geldt: kleedt je naar het weer en de omstandigheden. Ik kan je aanbevelen om je in laagjes te kleden. Dit werkt niet alleen isolerend, het is ook makkelijk iets aan of uit te trekken als je te warm of koud wordt. Een goed regenpak waarin je lekker kunt bewegen is ook echt een uitkomst. Als je liever met paraplu of poncho loopt, mag dat ook natuurlijk en het mooie aan een online training is dat je er zelfs voor kunt kiezen om de bui af te wachten. Maar ook Mind-Walk in de regen is leuk om te doen, dus laat het je vooral niet tegenhouden.

 • Een matje om op te zitten. In Noorwegen kun je in bijna iedere winkel een “sittelapp” of “sitteunderlag” kopen, dit is een dik, wollen (gevilt) kleedje van 40 x 50 cm of schuimmatje van een centimeter dat je opgevouwen in je tas kunt doen. In Nederland is het alternatief een festivalmatje of een tas van waterdicht materiaal waarin je een kleedje of je extra jas bewaart zodat het wat dikker is (win-win) of geef je creativiteit de vrije loop.

 • Een boekje of schriftje met pen of potlood om te kunnen noteren wat je ervaart. Soms ontvang je prachtige inzichten tijdens een Mind-Walk wandeling, noteer ze dan direct om ze later terug te lezen en er iets mee te doen.

 • Eventueel extra: Een flesje water, een gezonde snack, een pakje zakdoeken, een eenvoudig EHBOzetje en een plasticzak voor onvoorziene omstandigheden is altijd fijn om bij je te hebben.

Over Stilinmij.nl

De natuur heeft ons zoveel te leren en te vertellen, wij hoeven haar alleen maar op te zoeken, stil te zijn en te luisteren. Met de natuur als je grootste metgezel vind je de stilte in jezelf. De ruimte, beweging, helderheid, kracht en liefde die daardoor gaan stromen geven je de moed om steeds weer bewust te kiezen voor wat echt belangrijk is voor jou. Dit is wat ik zelf heb ervaren en door wil geven aan iedereen die zoekende is naar zijn of haar eigen richting. Dit is mijn missie, die ik ook hoop uit te dragen tijdens alle cursussen en via mijn website.

De website Stilinmij.nl is een veilige, inspirerende en uitnodigende online omgeving, waar iedere bezoeker zichzelf kan zijn. Waar je de stilte, vreugde, rust en kracht in jezelf mag herontdekken. Een heerlijke samenwerking met de natuur.

Over mij

Ik ben Dorine Tichelaar, moeder van Norah en Benjamin en vriendin van Leendert. Sinds 2016 wonen wij in het mooie Noorwegen. In het jaar dat we emigreerden kreeg ik een burn-out: er volgde een heftige periode met diepe dalen, maar ook hoge pieken. Achteraf was het een groot cadeau, want ik heb er zoveel van geleerd en andere keuzes door gemaakt. Meditatie, mindfulness, nlp, yoga, maar vooral de vele uren die ik wandelend doorbracht in de natuur hebben mij geholpen mezelf terug te vinden. Ik ben dankbaar voor het wat leven mij brengt en tel mijn zegeningen. Persoonlijk geloof ik dat dit de grootste aantrekkingskracht voor meer geluksmomenten in mijn leven is.

Wat je aandacht geeft groeit
, dus ik richt mijn aandacht op wat mij gelukkig maakt en erken dat ik daarin zelf verantwoordelijk ben voor mijn keuzes. Het doorgeven van Mind-Walk is een van de dingen die mij echt gelukkig maken. In 2020 ben ik gestart met een opleiding tot life coach, hypnotherapeut, energetisch therapeut en heelheidstherapeut, waarmee ik in Noorwegen vooral als wandelcoach aan de slag ga en in Nederland via online coaching en therapiegesprekken. Ook dit is een keuze waar ik heel blij van wordt.

Wil je meer lezen over mij en stilinmij.nl? Lees dan verder op de website: www.stilinmij.nl.  

Copyright:

Stil in Mij Online Mind-Walk in de Herfst ® 
© 2021 Dorine Tichelaar | Stil in Mij
Deze cursus is uitgegeven in eigen beheer.

Dorine Tichelaar | Stil in Mij
Stevning 5
3320 Vestfossen
Noorwegen
post@stilinmij.nl
www.stilinmij.nl

Alle rechten voorbehouden.
Niets uit deze uitgave van de Stil in Mij Online Mind-Walk® training mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt worden in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieën, opnamen of op enige andere manier zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.
De online inloggegevens die u ontvangen heeft zijn louter voor persoonlijk gebruik en mogen niet door gegeven worden aan derden. De video’s en audiofragmenten waar u toegang tot hebt zijn enkel voor persoonlijk, niet-commercieel gebruik. U mag deze niet verwerken in uw eigen lessen, tenzij u voorafgaand schriftelijk toestemming heeft gevraagd en ontvangen van de uitgever. Met het oog op privacy (en karma) ga ik er vanuit dat een ieder dit respecteert.
De oefeningen in de trainingen zijn niet bedoeld ter vervanging van medisch advies. Raadpleeg bij klachten altijd de huisarts. Bepaalde houdingen, methodes of oefeningen zijn niet geschikt voor iedereen en kunnen, net als bij ieder ander bewegingsprogramma, leiden tot letsel. Het uitvoeren van de oefeningen is ten allen tijden op eigen risico, ga hier dus ook op een verantwoorde manier mee om en luister naar je lichaam. Geef op het inschrijfformulier eventuele lichamelijke of geestelijke klachten aan zodat ik hier tijdens de training wellicht andere opties voor aan kan dragen. Hier kunnen echter geen rechten aan ontleend worden.

 

Scroll naar boven
Scroll naar top